Novinky v korčuliach Rollerblade pre rok 2015

Novinky v korčuliach Rollerblade pre rok 2015

Tak ako je K2 priekopníkom v „softboot“ korčuliach, tak je Rollerblade priekopníkom v „hard boot“ konštrukcii korčúľ. Ich výhody ako pevnosť a odolnosť sú už rokmi overené a čoraz viac zákazníkov sa k nim rado vracia. Takáto konštrukcia už ale nie je len doménou urban a agressive korčúľ. Jej výhody sa vďaka americkému výrobcovi preniesli aj do fitness kategórie a vznikla tak skupina korčúľ molded fitness.  Okrem toho predstavil výrobca aj zaujmavé fitness performance modely. Jedná sa o kategóriu korčúľ, ktorá sa kvalitatívne a určením nachádza ešte o stupienok vyššie ako štandardné fitness tréningové korčule. Takáto rozmanitá ponuka nás veľmi teší. V prípade, že sa v ponuke Rollerblade tento rok nechceš stratiť, určite čítaj ďalej.

Kolieskové korčule Rollerblade 2015

 

Kategória Fitness performance

Synonymom tejto kategórie je model Tempest. Typická je preň topánka s medium cut výškou členku (členok, ktorý je nižší ako na obyčajných fitness korčuliach a vyšší ako v pretekárskych korčuliach s nízkym členkom), ktorá ti umožní ísť do oveľa dlhšieho odrazu pri tréningu a sklo-vláknová škrupina topánky (fiberglass). Tu sa udiala najväčšia zmena. Súčasťou názvu modelu tempest sa stalo písmenko „C“ , ktoré znamená karbón. Rollerblade teda vylepšil túto triedu korčúľ o ten najlepší možný materiál. Hlavným prínosom bude nižšia hmotnosť a ešte lepší prenos energie.

Ďalšou zmenou je taktiež prechod z Hi-lo setupu v prípade 100mm koliesok z 3x 100mm a 1x 90mm na štandardné 4x100mm. Výhodou pôvodného rozloženia koliesok je nižšie ťažisko, nový model je praktickejší pri prípadnom obmieňaní koliesok ale má vyššie ťažisko.

Súčasťou 100mm varianty zostali Hydrogen kolieska, ktoré sú čo sa aj ostatných značiek korčúľ  týka, kvalitatívne bezkonkurenčné.

Model Tempest 90 bol vylepšený len o karbónovú škrupinu, dokonca aj dizajn zostal identický.

Rolerblade Tempest 90 C

Rolerblade Tempest 90 C

Rollerblade Tempest 90 C W

Rollerblade Tempest 90 C W

 

Rollerblade Tempest 100 C

Rollerblade Tempest 100 C

 

Rollerblade Tempest 100 C W

Rollerblade Tempest 100 C W

 

Fitness kategória

Typickým predstaviteľom tejto kategórie korčúľ je model Rollerblade Igniter. Jedná sa o nástupcu populárnych modelov Crossfire (v pánskej variante) a Activa (v dámskej variante). Minulú a predminulú sezónu mal veľký úspech a kvalitatívne bol na veľmi vysokej úrovni. V tejto sezóne bol z ponuky Rollerblade oficiálne stiahnutý. V ponuke kolieskových korčúľ Rollerblade ale ostal ako takzvaný „mimokatalógový“ model a tak sa budeš môcť naďalej dostať ku kvalitnej fitness korčuli. Pre model Igniter je typická kvalitná tréninová topánka s true wrap systémom, na fitness triedu veľmi kvalitný rám a vyššia rada koliesok.

Rollerblade Igniter 90 XT

Rollerblade Igniter 90 XT

Rollerblade Igniter 90 XT W

Rollerblade Igniter 90 XT W

Hlavným a oficiálnym pilierom bude model Macroblade, ktorý sa vyznačuje pohodlnou penovou formfit topánkou. Model bude dostupný v 90mm, 100mm variante (obe s kvalitnejšími kolieskami – ako v modeli Igniter) a v 84mm a 80mm variante (s obyčajnými rekreačnými kolieskami).

Revival zažije aj model Rolerblade Spark, ktorú budeme mať za skvelú cenu dostupnú v 80mm variante.  Ideálna korčuľa ak s inlinom ešte len začínaš.

 

Rollerblade Macroblade 84

Rollerblade Macroblade 84

Rollerblade Macroblade 84 W

Rollerblade Macroblade 84 W

Rollerblade Macroblade 90

Rollerblade Macroblade 90

Rollerblade Macroblade 90 W

Rollerblade Macroblade 90 W

Rollerblade Macroblade 100

Rollerblade Macroblade 100

 

Rollerblade Macroblade 100 W

Rollerblade Macroblade 100 W

 

 

 

 

Kategória molded fitness

Keď bol model Rollerblade Maxxum uvedený do ponuky, bol súčasťou kategórie Fitness performance. Dostala ho tam zrejme odolnosť, kvalita a určite aj použitie koliesok Hydrogen.  Názov fitness ťa ale nemôže zmiasť. V modeloch Maxxum získaš extra univerzálne korčule. Na jednej strane sa jedná o praktické korčule s fitness rámom, ktorý je kvalitný a zabezpečuje skvelý prenos energie. Pevné a odolné topánky ti poskytnú maximálnu oporu aj počas najťažšieho tréningu na hrádzi. Na druhej strane sa vďaka kvalitným kolieskam Hydrogen a nie zbytočne dlhým rámom môžeš na korčuliach dostatočne vyblbnúť. 84mm a 90mm varianty sú stále dostatočne obratné. Vo variante so 100mm kolieskami získaš potom mega pevné rýchlostné korčule.

Rollerblade Maxxum 90

Rollerblade Maxxum 90

Rollerblade Maxxum 84

Rollerblade Maxxum 84

Rollerblade Maxxum 84 W

Rollerblade Maxxum 84 W

 

Rollerblade Maxxum 100

Rollerblade Maxxum 100

Ak si využitie Maxxumov stále nedokážeš predstaviť, určite si preklikaj sériu city explorer z roku 2014

CityExplorer Athens | Episode 7 from Rollerblade® on Vimeo.

CityExplorer Innsbruck | episode 4 from Rollerblade® on Vimeo.

 

Urban kategória

O urban kategórii platí niečo podobné, čo o kategórii molded fitness. Určite ju neškatuľkuj len na brázdenie mesta, i keď pritom poslúžia tieto korčule  najlepšie. Modely v tejto kategórii sú pevné, extra odolné a najobratnejšie zo všetkých. To ich ale nijako nediskvalifikuje pre jazdu na cykloceste alebo hrádzi. Ak si chceš popri tréningu na korčuliach aj trošku zablbnúť, niečo z týchto modelov by pokojne mohlo byť horúcim favoritom.

 

Totálnou klasikou je model Rollerblade Twister, ktorý americký výrobca neustále vylepšuje. Tento krát dostal model ešte lepšiu vnútornú papuču, ktorá je pri tomto type korčúľ veľmi dôležitá a dizajn vylepšili nové, farebné šnúrky.

 

Rollerblade Twister 80

Rollerblade Twister 80

Rollerblade Twister 80 W

Rollerblade Twister 80 W

Novinka Rollerblade Twister Pro má použitú tú najlepšiu vnútornú papuču, kvalitný alu 7000 rám (tento materiál sa používa v top modeloch rýchlostných korčúľ) a kolieska hydrogen. Táto kombinácia z týchto korčúľ robí ten najnadupanejší urban setup . Pre inšpiráciu prikladáme video Grega Mirzoyana.

 

Greg Mirzoyan – Urban skating with the Twister Pro from Rollerblade® on Vimeo.

Rollerblade Twister Pro

Rollerblade Twister Pro

Po minuloročnej limitovanej zelenej edícii , bude túto sezónu v ponuke červená varianta.

 

Rollerblade Twister LE - limitovaná edícia

Rollerblade Twister LE – limitovaná edícia

Ak ti tvoj korčuliarsky rozpočet na Twistery nevystačí, dostupná bude aj ekonomickejšia varianta RB-80, ktorej vonkajšia škrupina nie je vysužená sklo-vláknom, má lacnejší rám a ekonomickejšie kolieska. V sezóne 2014 mal tento model názov STORM.

Rollerblade RB 80

Rollerblade RB 80

Detská kategória

Kategória detských korčúľ Rollerblade ostala viac menej bez zmeny. Top model detských korčúľ s hlinníkovým rámom dostal nový dizajn. Klasika v podobe modelu Rollerblade Spitfire zostala a je to tak dobre, pretože na detské rozťahovacie korčule je tento model veľmi kvalitný. Je pevný a má blízko k poriadnym „dospeláckym“ korčuliam.

 

Rollerblade Spitfire LX Alu

Rollerblade Spitfire LX Alu

Rolerblade Spitfire TS

Rolerblade Spitfire TS

Rolerblade Spitfire TS G

Rolerblade Spitfire TS G

 

Doplnky

Doplnky ako prilby, chrániče a batohy síce zostávajú rovnaké ako v roku 2014. Novinkou sú custom kity vhodné na modely Twister. Teraz si môžeš vytunovať svoje korčule tako ako pri značke Seba alebo v Powerslide v prípade modelov Imperial.

Rollerblade Twister custom kit red

Rollerblade Twister custom kit red

Rollerblade Twister custom kit pink

Rollerblade Twister custom kit pink

Rollerblade Twister custom kit white

Rollerblade Twister custom kit white

Rollerblade Twister custom kit green

Rollerblade Twister custom kit green

Preskočili sme niečo?

Áno. Z prehľadu modelov Rollerblade 2015 som úmyselne vynechal modely GTR. Už sa o nich polemizuje pomerne dosť dlho. Nikomu sa to asi veľmi nechcelo skúšať na vlasté riziko a benefit, ktorý pri použítí Rollerblade sľuboval (efektívnejší odraz cez stred topánky/ťažiska?) asi ani taký veľký prínos nemal byť. Obzvlášť nie za cenu výrazne zvýšeného ťažiska. V roku 2014 si na Berlínsky maratón Rollerblade vymyslel zaujmavý challenge. 2VS2 . Dve dvojice z Rollerblade tímu súťažili o čo najlepší dosiahnutý čas. Prvý tým sa skladal z bývalého top kolumbijskeho rýchlokorčuliara Jorge Botera a urban korčuliara/ikony Rollerblade Grega Mirzoyana. Druhý tým sa skladal z legendárneho aggresive korčuliara Svena Boekhorsta a olympijskeho víťaza Ippolita Sanfratella. Sám som bol zvedavý či niekto ako  Jorge Botero alebo Ippolito Sanfratello obujú „revolučný“ systém GTR. Žiaĺ nestalo sa tak. Rollerblade im spravil na mieru klasickú rýchlokorčuliarsku topánku a skombinoval s rámom ,ktorý dodáva aj do modelov Tempest. Jasné, nie je to dôvod prečo by sme túto technológiu mali pochovávať, ale kto iný by jej mal potom veriť? Skôr ma na tom celom mrzí to, že tak skvelá firma ako je Rollerblade nemá v aktuálnej ponuke štandardnú rýchlostnú korčuľu s nízkou topánkou a namiesto toho sa zameriava na technológiu, ktorá a žiaľ asi neuchytí.