Skateboarding sa v poslednom období získava väčšiu a väčšiu polularitu. Jeho rastúcu obľúbenosť potvrdil aj úspech spojený so zaradením na Olympijské hry. Ako sa zorientovať pri výbere toho správneho skateboardu tak, aby bol tvoj začiatok pri tomto cool športe čo najlepší? Prinášame ti 5 tipov, ktoré ti v tvojich skateboarding začiatkoch rozhodne pomôžu.

1. Výber správneho obchodu

Vyber si obchod, ktorý sa špecializuje na akčné športy a predaj kvalitnejších značiek.  S najväčšou pravdepodobnosťou dostaneš dobré odborné poradenstvo a skončíš s kvatnejším skateboardom. Koniec koncov ak by si sa snažil neúmerne veľa ušetriť, je dosť možné, že skôr či neskôr skončíš v danom obchode aj tak (ak ťa nekvalitný skejt dovtedy neodradí  ). Najväčšia výhoda v neposlednom rade bude dostupný servis a široký výber náhradných dielov k dispozícii vždy keď potrebuješ.

Spineo obchod

2. Komplet skateboard alebo časti osve

Ako začiatočník stojíš pred dilemou. Kúpiť si skateboard po jednotlivých častiach alebo hotový komplet. Pri kúpe po častiach sa cena môže vyšplhať na dvojnásobok a niektoré komponenty možno budú o niečo kvalitnejšie. Kúpou kompletu od spoľahlivej značky ale nič nepokazíš a výrobca sa o všetky starosti spojené s vyskladaním skateboardu postará za teba (klikni pre celú ponuku skateboardov ).

3. Doska a jej veľkosť

Doska je jednou z najdôležitejších súčastí skateboardu. Je v priamom kontakte s tvojimi nohami a je ju z celého kompletu najviac vidno. Práve preto je vyberanie konkrétneho dizajnu extra zábava.

Väčšina dosiek je vyrobená z javorového 7-vrstvého dreva pospájaného lepidlom a zlisovaného pod vysokým tlakom.

Veľkosť dosky skateboardu sa odvíja od jazdných preferencíí a taktiež vzrastu. Výber správnej veľkosti budeš riešiť aj pri výbere skate  kompletu a taktiež pri výbere samotnej dosky. Ak si dospelý začiatočník priemerného vzrastu, pravdepodobne ti bude vyhovovať doska široká 8 – 8.25 palcov. Ak sa radíš k jazdcom menšieho vzrastu, hľadaj medzi doskami a kompletmi so menšou šírkou, napríklad 7.75 a naopak, ak sa radíš skôr k urastenejším jazdcom hľadaj zasa väčší skateboard.

Výber veľkosti dosky pre tínedžerov – platí pre nich to isté čo pre dospelých jazdcov menšieho vzrastu. Skateboard so šírkou okolo 7.75 palca bude úplne postačujúci.

Pre malé a ambiciózne deti samozrejme nájdeš v ponuke aj skateboardy s rozmermi blížiacimi sa k 7 palcom.

Prípadne si môžeš pomôcť aj touto veľkostnou tabuľkou Dwindle určenou pre začiatočníkov.

Velikostni tabulka skateboardy

Size Chart for Skateboards

Tip: ak si nevieš rozhodnúť,  nestrácaj čas premýšľaním nad malými detailami. Potrvá kým získaš potrebný skill na to, aby si vedel rozoznať

 

4. Kolieska

Kolieska na street sú zväčša menšie. Ľahšie sa ovládajú a sú obratnejšie. Naopak na jazdu v skateparku a na rampách sa používajú väčšie kolieska. Napríklad 54-60mm. Vďaka nim získaš ešte väčšiu rýchlosť pre skoky a triky.

Tvrdosť koliesok je kapitola sama o sebe. Tvrdšie kolieska (101A) sa budú ľahšie šmýkať. To samozrejme nemusí byť v každej situácii dobré, avšak pri učení nových trikov by ti to mohlo pomôcť pri dopade alebo snahe ustáť nový skok/trik. S tvrdšími kolieskami sa bude taktiež ľahšie slidovať, čo by mohlo byť užitočné ak jazdíš dole kopcom.

Kolieska s tvrdosťou 99A niesú zas až o toľko mäkšie ako tvrdosť 101A, avšak začať slide bude o niečo ťažšie. Suma sumárum – mäkšie kolieska sú pohodlnejšie na bežnú jazdu a zároveň sa s nimi ťažšie sliduje, čo môže byť pre začiatočníka niekedy ťažšie.  Skateboard si samozrejme môžeš vybaviť aj úplne mäkkými cruiser kolieskami, avšak triky nebudú veľmi reálne. Taktiež budeš možno musieť zvýšiť výšku decku prostredníctvom podložiek – riserov (celá ponuka koliesok na skateboard ).

5. Ložiská

Ložiská sú kontroverzná téma. Mnohé sú označené normou ABEC, ktorú väčšina výrobcou do dnes preferuje. ABEC avšak nie je všetko a označuje len presnosť opracovania guličiek vo vnútri. Na trhu sú dokonca značky, ktoré už od normy ABEC upustili. Krátke odporúčanie je, pokiaľ kupuješ značkový board, nerieš ložiská. Tie rozhodne pri napredovaní v technike alebo jazde nebudú dôvod ktorý ťa brzdí v napredovaní.

Ložiská

Ložiská

6. Griptape

Väčšina Griptatov je dosť podobná. Na začiatok ho zásadne nemusíš riešiť. Ak si vyskladávaš komplet, zameraj sa na známejšie značky ako napr Jessup.

Griptape

Griptape

7. Trucky

Pri každej veľkosti truckov máš zväčša uvedené na aký rozmer dosky sú určené. Nemali by byť priúzke, pretože by si potom mohlo zle zatáčať a naopak, nemali by byť priširoké, lebo by si si dokonca mohol pristúpiť koliesko (celá ponuka doplnkov na skateboardy ).

Trucky

Trucky

Verím, že sme ti so základmi pomohli. Jediné čo ostáva je vybrať si ten správny skateboard a vyraziť. Klikni na banner vyššie a presuň sa na náš e-shop kde nájdeš široký výber skejtov od výmyslu sveta. Alebo sa rovno zastav u nás na predajni v Petržalke.