Ako otáčať kolieska na korčuliach

Ako otáčať kolieska na korčuliach

Pôvodný článok z roku 2014 sme obnovili a opäť publikovali v roku 2020. Článok je doplnený aj o video z nášho youtube kanálu. 

Správne otáčanie koliesok je jedným zo základných faktorov ktoré ovplyvňujú mieru ich opotrebenia. Ak chceš predísť ich predčasnej výmene mal by si sa o svoje korčule poctivo starať. Správne a priebežne opotrebovávané kolieska ti taktiež zaručia zvýšený komfort jazdy a vyššiu rýchlosť.

Základným kameňom úrazu údržby korčúľ býva často schopnosť odhadnúť kedy je vhodný čas na prvé otočenie koliesok. Kolieska sa na korčuliach neopotrebovávajú rovnomerne. Spravidla najčastejšie trpí predné koliesko. V prípade, že sa niektorí korčuliari odrážajú až príliš cez pätu je možné, že sa bude nadmerne opotrebovávať aj zadné. Ďalšia nerovnomernosť opotrebenia koliesok potom vychádza zo strany z ktorej sa kolieska opotrebovávajú. Ako si si už určite všimol, je to vnútorná.

Ideálny čas na výmenu koliesok neexistuje a nedá sa presne určiť. Názornými fotkami si ho ale môžeme priblížiť.

Všetky nové kolieska majú na svojom strede tenký prúžok. Takto budú vyzerať, keď ich dostaneš a namontuješ do svojich korčúľ. Stredový prúžok ti pri neskoršom rozhodovaní o otočení koliesok môže pomôcť.

koliesko-stredovypruzok

 

Ak si si povedal, že také opotrebenie je pre teba ešte nič a väčšinu volného času predsa nechceš stráviť otáčaním koliesok, toto sú ďalšie známky opotrebenia, ktoré budeš na prednom koliesku s najväčšou pravdepodobnosťou pozorovať. Na vnútornej strane predného kolieska je vidno ako pomaly začína schádzať vrchná vrstva na vnútornej strane kolieska. Všetky ostatné kolieska sú s najväčšou pravdepodobnosťou ešte stále v poriadku. Ak však chceš zrealizovať  výmenu v pravý čas, urob tak už pri tejto príležitosti.

Pomôžeme si obrázkom z online-skating.com Obrázok v strede  zobrazuje ako by mohlo vyzerať predné koliesko v prípade, že si už výmenu dosť zanedbal. Nič nie je stratené, ale všimni si už jemnú striešku, ktorá sa na prednom koliesku vytvára. Ak by si už aj napriek takémuto opotrebovaniu korčuľoval s takýmto predným kolieskom, pravdepodobne by sa začalo opotrebovávať veľmi nerovnomerne. Preto je práve teraz už najvyšší čas kedy je vhodné kolieska otočiť.

pouzite-kolieska

I keď výmenu koliesok zanedbáš, svet sa samozrejme nezrúti.  Predné, najviac opotrebované koliesko stále môžeš presunúť na miesto kde sa bude opotrebovávať najmenej. 

 

Už vieš kedy, teraz je načase si ukázať ako kolieska otočiť. Keď máš kolieska nové, môžeš sa  pri prvých otočeniach riadiť základným a dobre známym spôsobom otáčania 1-3 a 2-4.

Ako si si už všimol, kolieska sa ti opotrebovávajú z vnútornej strany a najviac trpí predné koliesko. Pri technike niektorých korčuliarov je nadmerne zaťažovaná aj  päta. Čo teda chceme dosiahnuť je aby sa koliesko opotrebovávalo z druhej neopotrebovanej  strany a aby sme najzaťažovanejšie koliesko premiestnili na miesto kde tak nebude trpieť. Ak by sme sa pri prvej výmene riadili potlačou, ktorú máš na koliesku len z jednej strany, mohli by sme zjednodušene výmenu na štvrkolieskových korčuliach popísať takto.

1. Prvé koliesko z ľavej korčule presuň na pravú korčuľu na tretie miesto potlačou dovnútra. To isté platí aj opačne, takže tretie koliesko z pravej na prvé miesto na ľavej potlačou dovnútra.

2. Druhé koliesko z ľavej na štvrté miesto na pravej korčuli, opäť potlačou dovnútra. Štvrté koliesko z pravej na druhé miesto na ľavej korčuli potlačou dovnútra.

3. Tretie koliesko z ľavej korčule presuň na prvé miesto na pravej korčuli potlačou dovnútra a naopak.

4. Štvrté koliesko z ľavej korčule presuň na druhé miesto na pravej korčuli potlačou dovnútra a naopak

 

Wheel Swap

Vymieňanie koliesok 

 

Kolieska ešte neboli otočené. Potlač máš na vonkajšej strane:

korcula-s-kolieskami-s-potlac-na-vonkstrane

a takyto by mal byt vysledok :

korcula-s-kolieskami-s-potlac-na-vnutorstrane-2

Otáčanie koliesok na trojkolieskových korčuliach: 

1. Prvé koliesko z ľavej korčule presuň na pravú korčuľu na tretie miesto potlačou dovnútra. To isté platí aj opačne, takže tretie koliesko z pravej na prvé miesto na ľavej potlačou dovnútra.

2. Druhé koliesko z ľavej na druhé miesto na pravej korčuli, opäť potlačou dovnútra. Druhé koliesko z pravej na druhé miesto na ľavej korčuli potlačou dovnútra.

3. Tretie koliesko z ľavej korčule presuň na prvé miesto na pravej korčuli potlačou dovnútra a naopak.

 

Ak si korčuliarsky nováčik, možno sa ešte pred vymenením koliesok pozastavíš pri vyberaní koliesok z rámu korčúľ. Nie je to nič komplikované. Budeš potrebovať len jeden alebo dva imbusové kľúče (závisí od typu korčúľ).

Populárne a kvalitné značky korčúľ ako K2 alebo Rollerblade vyrábajú korčule so šróbikmi, ktoré stačí odšróbovať  imbusovým kľúčikom len z jednej strany. Z druhej strany nemajú otvor na imbusový kľúč a vnútorná časť hlavičky spravidla zapadá do drážky v ráme.  Hlavička sa pri otáčaní imbusovým kľúčom vďaka tomu nepretáča. Stačí ak si ju pri použití kľúča pridržíš prstom. V tomto prípade ti teda bude stačiť len jeden imbusový kľúč.

Ak majú korčule otvor na imbusový kľúč z oboch strán je treba použiť dva kľúče. Jedným si šróbik z jednej strany prichyť a druhým môžeš začať otáčať.

 Ako vyzerá koliesko, ktoré vyberieš z rámu

Zákazníci, ktorí si ešte korčule nerozoberali sa často boja toho, čo im po vybratí koliesok zostane v rukách. Jedno koliesko obsahuje dve ložiská, ktoré v ňom pevne držia. Medzi nimi je vymedzovací krúžok, ktorý zabraňuje treniu medzi rámom a ložiskami a zaručuje tak plynulé točenie koliesok.  Po vybratí sa teda ložiská z koliesok nerozletia ako si mnohí myslia. Čo v rámci údržby korčúľ môžeš urobiť navyše je, že vonkajšiu stranu ložísk v kolieskach jemne pretrieš papierovým obrúskom. Jemne kvôli tomu, aby si špinu z ložísk zbytočne nevtlačil dovnútra. Rovnako môžeš pretrieť vnútornú stranu rámov. Tam sa taktiež často ukladá špina.

Chceš ďalšie tipy týkajúce sa otáčania koliesok? Na našom Youtube máme aj takéto detailné video:


Máš vlastné postrehy týkajúce sa otáčania koliesok? Podeľ sa s nami a všetkými ostatnými v komentároch!