Ako nastaviť rám na rýchlostných korčuliach

Ako nastaviť rám na rýchlostných korčuliach

Správne nastavenie rámu robí často problém aj skúseným korčuliarom. V krátkom a stručnom návode sa vám pokúsime túto problematiku priblížiť.

Začneme s obrázkom základného nastavenia rámov na korčuliach. Ak si kúpite nové korčule, s najväčšou pravdepodobnosťou budete mať korčule nastavené približne takto. (ešte na začiatku upozorňujeme, že obrázky sú ilustračné. Nastavenie rámov, ktoré je vyobrazené je len približné a má vám dať približnú predstavu toho ako približne majú byť rámy nastavené.)

 Váš rám bude na pätách presne v strede a takisto aj v prednej časti topánok, bude smerovať presne na stred. Toto nastavenie je v podstate správne a korčuľovať sa na ňom dá. Pre inline korčuľovanie je ale lepšie rámy trošku posunúť. (ukážeme si pri ďalšom obrázku). Problémom tohto nastavenie môže byť aj to, že sa vám bude v členku podlamovať noha. Pri takomto nastavení vám totižto nastavenie rámu nebude žiadnou oporou. Skusení korčuliari si s takýmto problémom hravo poradia, problém by mohol nastať pre korčuliarov, ktorí len teraz prešli z fitness korčúľ na rýchlostné.

Správne nastavenie rámov

Nastavenie rámov vhodné pre každého neexistuje. Univerzálne správne nastavenie rámov spočíva v nastavení pri ktorom je rám pod pätou presne v strede (v prípade potreby môžeme vysunúť jemne do vonkajšej strany) a v prednej časti smeruje jemne dovnútra. V porovnaní s pôvodným nastavením rámov teda predný rám jemne posunieme dovnútra. Čo nám to pomôže? Vedzte, že získate na korčuliach lepší sklz, v prípade, že ste už skúšali slávny double push toto nastavenie vám k nemu taktiež dopomôže a napokon vám zrejme aj poďakujú vaše členky. Ak sa vám doteraz členky prepadávali dovnútra, jemné posunutie rámov by tento problém mohlo vyriešiť.

 

 Opäť upozorňujeme, že obrázok je len ilustračný. Má zachytiť hlavnú pointu posunutia rámov. Tie pri jemnom posunutí dovnútra majú smerovať medzi veľký palec a druhý vnútorný palec nohy. Toto nastavenie je ideálne ak korčuľujete dlhšie trate ako polmaratóny a maratóny.

Postup pri nastavovaní

Odšrobujte koliesko, ktoré bráni v prístupe k spodným šróbom. Uvoľnite jemne šróbik, ktorý drží rám a topánku pohromde. Jemne posuňte prednú časť rámu dovnútra. Taktiež dbajte aby sa vám zadná časť rámu veľmi nevyosila, nakoľko sa pri tomto úkone niekedy môže samovoľne pohnúť. Šróby naspaäť zatiahnite a dajte späť kolieska. S jemne posunutým rámom si skúste pokočuľovať, ak získate stabilný a dobrý pocit, zrejme ste našli správnu pozíciu rámu. Ak sa vám stále podlamujú členky opäť skúste rám jemne posunúť.

Ak sa vám členky prepadávajú dovnútra (takzvané korčuľovanie ako káčer :) ), rámy posuňte dovnútra. Ak sa vám členky prepadávajú do vonkajšej strany, posuňte rámy do vonkajšej strany.

 

Perlička 

Čo myslíte nastavujú si rýchlokorčuliari na ováloch rámy rovnako? Odpoveď je nie. Takto približne vyzerá nastavenie rámov ľadových korčuliarov, ktorí brázdia 400m ovály. Rámy sú prispôsobené na to aby sa s nimi čo najlepšie dala vyprekladať ľavotočivá zákruta.

  

Praktické cvičenie:

Kam si má náš anonymný model korčuliara posunúť rám?  Napíšte nám to do komentárov