Športová výživa pre vegánov

Športová výživa pre vegánov

Vegánski športovci to so stravovaním nemajú ľahké. Práve preto je pre nich obzvlášť dôležité správne plánovanie. Len tak môžu splniť  náročné požiadavky týkajúce sa intnezívneho tréningu. Skvelým dôkazom je aj  ultra bežec Scot Jurek, ktorý trénuje až 8 hodín denne a potrebuje doplniť energiu aj počas 100 – míľových pretekov. Aj napriek tomu,  že zatiaľ neexistuje žiadny komplexný výskum, týkajúci sa vplyvu vegánstva na športový výkon, sú športovci, ktorí sa k tomuto smeru uchyľujú aj kvôli životnému prostrediu, ochrane zvierat alebo kvôli zdravotným benefitom.

Zdroj:https://foodandnutrition.org/

V tomto článku sa povenujeme športovej výžive, ktorá je pre vegánov vhodná. Nie je jej síce veľa, ale existuje. Veľa komerčných doplnkov výživy totiž obsahuje vo vitamínových a minerálových doplnkoch želatinu. Na druhej strane obsahuje veľa „silových“ doplnkov výživy kreatín, ktorý pochádza hlavne zo zvieracieho svalového tkaniva. Preto je pre vegánske stravovanie vylúčený.

Vegánski športovci, ktorí za pretekmi cestujú, musia plánovať vopred. S ohľadom na to ako je vegánov medzi športovcami málo, je vysoko pravdepodobné, že organizátori nebudú mať pripravenú športovú výživu, ktorá by vyhovovala.  Skvelým palivom na pretekoch je napríklad sušené ovocie, hrozno, jablkové pyré alebo energetické gély alebo cukríky. Práve gely alebo športová výživa ako taká to ale so zložením nemá tak jednoznačné a musí podliehať prísnym kritériám.

Jednou zo značiek, ktorá myslí aj na vegánskych športovcov je americké GU Energy. V ich ponuke nájdeš širokú škálu produktov, ktoré spĺňajú nároky vegánskeho stravovania.

Pitný režim si môžeš zabezpečiť prostredníctvom GU Hydratation Mix v práškovej forme.

Dostupný je v rôznych baleniach od malého jednorazového sáčku až po 840g balenie. Hydratation Mix sa postará o spoľahlivé doplnenie sacharidov a elektrolytov, ktoré počas športovania strácaš. Celý Drink Mix je vyrobený len z vegánskych ingrediencií.

Gu Hydratation Mix

Detaily o produkte nájdeš tu alebo na podstránke značky GU Energy. 

Na extra intenzívnu aktivitu má potom GU v ponuke Roctane Energy Mix. Ten je nabitý ešte väčším množstvom sacharidov a elektrolytov. To všetko je doplnené o kofeín, ktorý zlepšuje výkonnosť a redukuje únavu, taurín, ktorý zlepšuje srdečnú a svalovú funkciu a aminokyseliny, ktoré redukujú riziko svalových poškodení počas tréningu. Tak ako Drink Mix aj Roctane Mix je vyrobený z výlučne vegánskych ingrediencií.

Gu Roctane Energy Drink Mix

 

Detaily o produkte nájdeš tu alebo na podstránke značky GU Energy. 

Trojicu, ktorá spoľahlivo zabezpečí pitný režim aj pre vegánskych športovcov uzatvára Gu Hydratation Drink Tabs. Na rozdiel od dvoch predchádzajúcich sa jedná o nízko kalorický nápoj, ktorý ti zabezpečí doplnenie elekrolytov a hydratáciu. Tak ako všetky nápoje od GU aj verzia tabs je vhodná pre vegánskych športovcov.

Gu Hydratation Drink Tabs

 

Detaily o produkte nájdeš tu alebo na podstránke značky GU Energy. 

Doplnenie energie ale pri hydratácii nekončí. Energetické gély sú nabité dodatočnou energiou v kompaktnom balení a postarajú sa o udržanie energie počas celého výkonu. GU Energy Gel je dostupný v mnohých príchutiach, ktoré môžu ale aj nemusia obsahovať kofeín. Je taktiež spoľahlivý zdroj sacharidov, elektrolytov a aminokyselín. Aj Gu Energy gel je vyrobený z čisto vegánskych surovín.

Gu Energy Gel

Detaily o produkte nájdeš tu alebo lebo na podstránke značky GU Energy. 

 

Ešte nadupanejšia verzia gelu Gu Energy je gel Roctane. Ideálny na preteky a náročné výkony. Obsahuje ešte viac sodíka, sacharidov a aminokyselín ako klasický Gu Energy. Roctane je taktiež dostupný aj vo verziách s a bez kofeínu. Vegánska nezávadnosť je samozrejmosťou.

Gu Roctane Energy Gel

Detaily o produkte nájdeš tu alebo lebo na podstránke značky GU Energy. 

Pre tých, ktorí energiu z gélov preferujú v tuhšej forme má americký výrobca pripravenú tuhšiu variantu v podobe GU Energy Chews známych aj ako GU Chomps. Spoľahlivo doplnia energiu a elektrolity.

Gu Chews

Detaily o produkte nájdeš tu alebo lebo na podstránke značky GU Energy. 

Posledný vegánsky nezávadným produktom sú napokon kapsule Roctane BCAA. Ideálne na urýchlenie regenerácie. Môžeš ich užívať, pred, počas a aj po výkone.

Gu Roctane BCAA caps

Pevne veríme, že sa ponuka vegánsky nezávadných produktov bude stále naďalej rozširovať. Neváhaj a podeľ sa s nami v komentároch ako dopĺňaš počas tréningov a pretekov energiu ty.