Správny výber dvojradových korčúľ závisí najviac od ich typu topánky, kvality prevedenia konkrétneho modelu a účelu použitia, Postupne sa pozrieme na jednotlivé parametre výberu, aby si si tak dokázal(a) korčule čo najlepšie vybrať

Výber podľa typu topánky

Už na prvý pohľad je jasné, že jedným z hlavných faktorov, ktorý delí dvojradové korčule na rôzne typy sú samotné typy topánok. Topánka tak ako pri inline korčuliach môže mať veľký vplyv na jazdné vlastnosti korčúľ, na stabilitu a taktiež na celkový výkon. 

Dvojradové korčule s krasokorčuliarskou topánkou

Zdvihnutá päta topánok robí korčule viac naklonené dopredu a to ich napokon robí viac obratnými. S týmto typom korčúľ sa budú robiť tanečné triky, otočky a iné kreácie oveľa lepšie. Bežné rekreačné korčuľovanie samozrejme nie je vylúčené a tento typ topánky samozrejme využiješ aj v prípade, že nie si zarytý tanečník. 

Vďaka vyššiemu strihu topánky sa ti navyše otvorí široká paleta možností toho ako pevne budeš topánku nosiť v členku dotiahnutú. Opora v členku je v porovnaní s teniskovou korčuľou väčšia. Na druhej strane nie je opora v členku tak nevyhnutná ako pri inline korčuliach. Kolieska sú v dvoch radoch vedľa seba a preto ti s najväčšou pravdepodobnosťou nebudú členky prepadávať dovnútra. 

Krasokorčuliarske topánky dvojradových korčúľ existujú na trhu vyrobené z rôznych materiálov  ako napríklad z umelej kože alebo dokonca z pravej kože a taktiež s rôznou mierou opory. Do rozdielov týkajúcich sa kvality sa ale ponoríme až v neskoršej časti. 

Dvojradové korčule s teniskovou topánkou alebo nižším strihom

Tenisková topánka nemá tak vysoký strih ako verzia korčúľ s krasokorčuliarskou topánkou. Nedostaneš v nich preto toľko opory v členku, ktorá ale nemusí vďaka kolieskam v dvoch radoch chýbať. Nižší strih topánky bez opätku ich robí ideálnymi na bežné korčuľovanie a rekreačnú jazdu. Tento typ korčúľ má často aj širší strih topánky. Výkonnostnejšie verzie korčúľ majú často tuhšiu topánku pre lepší prenos energie a vďaka koženej topánke sa navyše môžu oveľa lepšie prispôsobiť a obopnúť nohu. 

Dvojradové korčule s rozťahovacou topánkou

Verzie dvojradových korčúľ s rozťahovacou topánkou sú menej zvyčajné a vo všeobecnosti ich pre tento typ korčúľ skôr neodporúčame. Buď pôsobia až príliš lacno a kombinujú v sebe pevnú plastovú škrupinku, ktorá je doplnená o lacný typ podvozku alebo kombinujú krasokorčuliarsku topánku s rozťahovaním prostredníctvom páčky v zadnej časti topánky, ktorá špičku korčule postupne rozťahuje. Lepší kompromis v prípade detí s rastúcou nohou je radšej vybrať korčule, ktoré sú o 1-1.5 čísla väčšie. 

Výber podľa kvality a výkonnosti

Kategória do 150EUR  

Základná korčule, ideálne pre všetkých začiatočníkov, juniorov a mierne pokročilých jazdcov. Taktiež poslúžia všetkým, ktorí do korčúľ nechcú priveľa investovať. Sortiment tohto typu korčúľ majú už spoľahlivo pokryté všetky populárne značky ako napríklad Moxi, Rio Roller, Chaya alebo Impala. Topánka korčúľ je zväčša vyrobená z umelej kože a miera vypolstrovania sa líši od značky k značke. Dôležitý prvok, ktorý túto kategóriu pomerne spoľahlivo kvalitatívne rozlišuje je materiál podvozku a truckov. 

Plate (podvozok) vyrobený z plastu a trucky vyrobené z hliníka 

Najčastejšie zastúpená a najspoľahlivejšia kategória. Podvozok vyrobený z plastu je zdrojom optimálneho prenosu energie a taktiež spoľahlivého tlmenia otrasov. Pre vyššiu pevnosť býva plastový materiál často navyše vystužený sklenými vláknami. Hliníkové trucky potom navyše prispievajú k vyššej pevnosti a odolnosti. Kombinácia hliníkových truckov a plastového plate je navyše skvelým pomerom medzi ideálnou hmotnosťou a výkonom.

Plate (podvozok) vyrobený z hliníka a trucky vyrobené z hliníka 

Výkonnostne by sme mohli zaradiť túto kombináciu na úroveň tej vyššie zmienenej. Samozrejme za predpokladu, že prvá možnosť má plate vystužený sklovláknom. V každom prípade, ak majú aj korčule plate vyrobený z hliníka, je možné, že budú mať o niečo lepší prenos energie. Daň za vyššiu pevnosť bude v tomto prípade vyššia celková hmotnosť korčúľ. 

Plate aj trucky plastové (základná kategória)

Najmenej tuhé a výkonnostne zamerané sú verzie korčúľ, ktoré majú plastový podvozok a aj plastové trucky. Väčšinou sa jedná o korčule, ktoré síce navonok pôsobia ako dve vyššie spomenuté kategórie, avšak kvalitatívne sú vhodnejšie skôr pre juniorských jazdcov a deti. Plastové trucky dlhodobo nebudú dospelým korčuliarom kvalitatívne vyhovovať a tak tento typ korčúľ poslúži skôr lepšie deťom. 

Kategória nad 150EUR

V tejto cenovej hladine nájdeš často kvalitnejšie dvojradové korčule oveľa vhodnejšie pre dospelých korčuliarov, ktorí to s týmto športom myslia vážne. Aj tu nájdeš modely, ktoré v sebe kombinujú plastový podvozok s hliníkovým truckymi alebo hliníkový podvozok s hliníkovými truckmi. Niektoré prémiové korčule môžu byť vybavené dokonca titánovým podvozkom, ktorý bude ľahký a aj pevný.  Nájdeš medzi nimi spoľahlivé modely od Moxi, Jackson alebo Riedell. 

Líšiť sa môžu podľa materiálu použitého na výrobu topánky topánky.

Topánka vyrobená z umelej kože

Tento typ topánky sa nemá tendenciu prispôsobiť v až tak veľkej miere a tak býva zväčša o to pevnejší. Ideálny príklad je značka Moxi a model Beach Bunny. Ten je vyrobený z umelej kože, vďaka tomu je topánka lacnejšia avšak, aby bola zdrojom dostatočnej opory, radí sa skôr k pevnejším. Umelá koža môže byť tiež náchylnejšia na prípadné odery, ale vo všeobecnosti v tejto kategórii korčúľ môžeš dostať podobnú kvalitu ako v prípade modelov z pravej kože. 

Topánka vyrobená z pravej kože

Dvojradové korčule s topánkou, ktorá je vyrobená z pravej kože môžu byť mäkšie a to práve vďaka tomu, že sa časom oveľa lepšie prispôsobia na nohu. Dobrým príkladom je model Moxi Lolly, ktorý je napríklad aj v členku úplne mäkký. Samotná topánka má užší strih, avšak práve vďaka neskoršiemu prispôsobeniu to vlastne ani nemusí byť problém. Iný prípad by mohol byť napríklad model Moxi Jack, ktorý je síce z pravej kože, avšak je určený do skateparku a tak je aj samotná topánka oveľa pevnejšia a vystuženejšia. Topánky vyrobené z pravej kože sú navyše odolnejšie voči oderu. 

Výber podľa určenia

Okrem kvality, materiálu a typu topánky je v neposlednom rade dôležité aj to ako budeš korčule používať. Pri výbere tých správnych preto môžeš zohľadniť aj účel a dbať pri výbere tých správnych parametrov naň.

Tanečné dvojradové korčule

Ak chceš na korčuliach tancovať, najlepšie spravíš ak si vyberieš topánku so zdvihnutou pätou. Vďaka nej budú korčule obratnejšie a tanečné triky sa ti budú robiť ľahšie.  Pri kúpe môžeš zvážiť aj výmenu brzdy za takzvaný jam plug. Vďaka nemu ti vpredu pri tanečných kreáciách nebude nič zavadzať. 

Dvojradové korčule určené na roller derby

Spravidla majú nižšiu topánku. Dbať by si mal na správny typ koliesok v závislosti od toho na akom povrchu budeš jazdiť. Ako začiatočníkovi  ti určite postačí niektorý zo základných modelov od Riedell ako napríklad R3. Ak to už s roller derby myslíš vážne, môžeš sa poobhliadnuť po modeloch s kvalitnejším podvozkom a topánkou vyrobenej z pravej kože

Dvojradové korčule určené do skateparku

Korčule určené do skateparku nemajú striktne určený typ topánky. Vo všeobecnosti ale platí, že by topánka korčúľ mala byť pevnejšia. Z toho dôvodu značka Moxi predstavila napríklad model Jack, ktorý v sebe kombinuje pevnú a odolnú krasokorčuliarsku topánku. Na druhej strane sú populárne aj kombinácie teniskových topánok alebo celkovo korčúľ s nižším strihom, ktoré majú pevnú topánku. 

Praktický doplnok pre korčule určené do skateparku budú takzvané CIB bloky, ktoré ti umožnia s korčuľami grindovať rôzne raily a iné prekážky.

Dvojradové korčule určené na rekreačnú jazdu

V princípe na type korčule nezáleží. Rekreačne si kvalitne zakorčuľuješ rovnako dobre na korčuliach s krasokorčuliarskou a aj teniskovou topánkou. Ak nemáš špecifické nároky, zrejme nebudeš potrebovať hneď korčule vyrobené z pravej kože. Na druhej strane by bolo rozumné vyvarovať sa detským alebo juniorským variantám, ktoré nie sú dostatočne výkonné a v konečnom dôsledku by ťa pre prinízku kvalitu mohli od korčuľovania odradiť. 

Výber podľa priemeru koliesok

V prípade, že si vyberáš korčule ako komplet, nemusíš výber modelu prispôsobiť výlučne priemeru alebo veľkosti koliesko. Je avšak dobré ovládať jednotlivé priemery a vedieť sa tak dobre zorientovať. Vo všeobecností platí, že všetky kolieska v našej ponuke sú určené na jazdu vonku a v našich podmienkach ich samozrejme využiješ aj v interiéri. Tvrdé alebo indoor verzie korčúľ sú zväčša určené na špeciálne americké plochy. 

Priemer 65mm

Je najväčší priemer aký sa v dvojradových korčuliach vyrába. Tak ako aj pri iných kolieskových športoch, aj tu platí, že väčší priemer je rýchlejší a jazda s ním bude silovejšia.

Priemer 62mm

Je zlatou strednou cestou a ideálnym pomerom medzi obratnosťou a rýchlosťou. Tento priemer je dostupný na mnohých dvojradových korčuliach. 

Priemer 57mm alebo 58mm

Patrí medzi najmenšie priemery, ktoré sa v dvojradových korčuliach dodávajú. Zvoľ ich v prípade, že hľadáš čo najobratnejšie korčule

Značky dvojradových korčúľ

Výberať si nové dvojradové korčule len podľa značky je možné len du určitej miery. Jedna značka vo všeobecnosti nebude lepšia ako tá druhá. I keď niektoré môžu mať nejaké špecifiká. Na druhej strane platí, že postupom času sa každá značka snaží mať zastúpenie v každej výkonnostnej kategórii. Tu si rozoberieme špecifiká jednodlivých značiek. 

Moxi

Značka korčúľ Moxi je vyrábaná americkým Riedellom. Kvalita je absolútny top. Celú značku má pod palcou majiteľka Estrojen.  Tá je zodpovedná za výnimočnú kvalitu a skvelé nápady a príbehy, ktoré sprevádzajú každý jeden z modelov. Zatiaľ čo voľakedy bola značka Moxi symbolom prémiových a extra drahých korčúľ, dnes je zastúpená v prakticky každej výkonnostnej a cenovej kategórii. Vybrať si preto môžeš od začiatočníckych Moxi Rainbow Rider až po prémiové Moxi Lolly vyrobené z pravej kože. 

Riedell

Riedell je americký výrobca, ktorý stále vyrába svoje najlepšie  modely ručne. Prémiová kvalita je samozrejmosťou. Ideálna alternatíva ak hľadáš alternatívu k Moxi v decentnejšom dizajnovom prevedení. Riedell ponúka taktiež bezkonkurenčnú kvalitu a široký sortiment v sekcii Roller derby. 

Chaya

Značka Chaya patrí do rodiny nemeckého výrobcu Powerslide. V ponuke značky Chaya sú často zastúpené korčule pre začínajúcich a mierne pokročulých jazdcov, avšak aj tu nájdeš modely pre náročných korčuliarov. Má širokú ponuku lifestyle korčúľ s krasokorčuliarskou topánkou, modely s nižšou topánkou na rekreačnú jazdu alebo jazdu plnú trikov a taktiež modely určené na roller derby.

Playlife

Playlife je ďalšia zo značiek patriaca pod dobre známy Powerslide. Medzi modelmi tejto značky nájdeš spravidla verzie korčúľ kde sa dôraz kladie predovšetkým na priaznivú cenu. Ak chceš s jazdou na dvojradových korčuliach začať, bude to taktiež vhodná voľba.

Sure Grip

Sure Grip Skate co je ďalšou americkou značkou v zozname. Bola taktiež pri zrode prvých polyurethánových koliesok. V ich ponuke nájdeš hlavne  extra kvalitné roller derby korčule a taktiež dvojradovky s topánkou na štýl Moxi skates za dostupnejšiu cenu. Veľa vydarených a štýlových doplnkov je samozrejmosť.

Rookie Roller skates

Rookie vyrába dostupné a skvelo vyzerajúce dvojradové korčule, ktoré sú ideálne pre začínajúcich a mierne pokročilých jazdcov. Mnoho z nich je ideálnych aj pre deti a juniorských jazdcov. 

Impala Roller skates

Impala Rollerskates je austrálska značka, ktorá vzdáva poctu bohatej histórii dvojradových korčúľ. Ich ponuka zodpovedá tým najčerstvejším štýlovým a farebným trendom, aby si sa tak pri jazde s tvojimi kamoškami mohla cítiť čo najlepšie.  Vo všeobecnosti sa jedná o modely, ktoré sú určené pre začínajúcich a mierne pokročilých korčuliarov. Impala Rollerskates spolupracuje s tými najinšpirújúcejšími jazdkyňami a my sme presvedčení, že rovnako inšpirujú aj teba.

Rio Roller

Rio Roller je anglická značka preslávená nadčasovými a modernými dizajnami. Vo svojich dvojradových korčuliach spája dobrú kvalitu korčúľ s dostupnou cenou. Na trhu je už viac ako 30 rokov a v aktuálnej ponuke nájdeš vždy viac než 20 rôznych modelov korčúľ vhodných pre začínajúcich a mierne pokročilých jazdcov. 

Jackson Rollerskates

Dvojradové korčule Jackson sú známe skôr medzi hráčmi Roller Derby. V sezóne 2020 predstavil americký výrobca aj svoje prvé dvojradovky s krasokorčuliarskou topánkou a po kvalitatívnej stránke sa stali serióznou konkurenciou značke Moxi. Kvalita ťa v prípade značky Jackson určite nesklame. 

Tak čo rozhodol / rozhodla si sa už pre dvojradové korčule alebo máš ďalšie otázky? Neváhaj sa nám ozvať alebo napíš do komentára. Celú ponuku nájdeš aj na e-shope Korcule.com.

Pozri si aj jedno z našich starších videí týkajúcich sa výberu dvojradových korčúľ.