5 korčuliarskych mýtov objasnených

5 korčuliarskych mýtov objasnených

Niektoré nedorozumenia a zlé interpretácie týkajúce sa jazdy na korčuliach často mnohých odrádzajú od rozhodujúceho kroku vyskúšať tento krásny šport. Preto som sa rozhodol objasniť niekoľko mýtov týkajúcich sa inline korčuľovania, ktoré vŕtajú v hlave začínajúcim  a možno aj skúsenejším korčuliarom.

1. Korčule sú príliš nebezpečné. Pri prvej jazde sa zraním a odvtedy skončia zatvorené v skrini.

To ako bude vaša prvá jazda bezpečná záleží len na vás. Veľa začínajúcich korčuliarov zabúda na tú správnu ochranu.  Na chrániče by ste pri svojich začiatkoch jednoznačne nemali zabúdať. Okrem toho, že vám pomôžu predísť odreninám, pravdepodobne vás zachránia aj pred nepríjemnými zlomeninami.

2. Keď sa už naučím korčuľovať, chrániče potrebovať nebudem. Padajú len začiatočníci.

Pozor na to! Keď sa už cítite na korčuliach stabilne, stále je dôležité aby ste nosili ochranné prvky.  Pád vás môže postretnúť aj ak ste už skúsenejší korčuliar. Čo na nebezpečnosti pridáva, je práve vyššia rýchlosť.  Spadnúť nemusíte len vlastným zavinením. Je možné, že jednoducho prehliadnete konárik alebo kamienok a nehoda je na svete. Tým vás samozrejme nechcem strašiť. Len vás chcem upozorniť, že aj keď vás už chrániče kolien veľmi obmedzujú, stále dbajte na to, aby vás chránila aspoň prilba a chrániče rúk.

3. Mám kompletný set chráničov a prilbu už určite nepotrebujem.

Vo všeobecnosti platí, že: „Ak nemáš prilbu, nemusíš mať ani chrániče“. Hlava je to najcennejšie čo máme. Chráňme si ju teda. Obité kolená sa zahoja poľahky, hlava už horšie.

4.  Čím tvrdšie kolieska tým lepšie.

Kolieskam sa určite v nejakom budúcom článku budeme venovať aj podrobnejšie. Zatiaľ to zhrniem stručne. Určite ste sa stretli s označením tvrdosti koliesok 82A, 83a … až 87A a podobne. Táto norma označuje práve to ako sú kolieska tvrdé. Vo všeobecnosti platí, že tvrdšie kolieska vydržia o niečo dlhšie. Výrobcovia štandardne do korčúľ dodávajú kolieska s tvrdosťou okolo 82A. Tie sa ale často rýchlo opotrebujú a tak sa treba rozhodnúť pre nové. Ak kupujete kolieska do štandardných korčúľ, najideálnejšia tvrdosť je práve 84A a 85A. (vlastná skúsenosť) 85A býva pri fitness korčuliach často aj najtvrdšia možnosť. Tieto kolieska mávajú fajn priľnavosť, ktorá je taktiež dôležitá pri odraze (aby sa nepodšmykovali) a sú taktiež dostatočne tvrdé, čo vám zaručí ich dlhšiu životnosť. (článok ako predĺžiť kolieskam životnosť pripravíme čoskoro tiež). Iná situácia nastáva pri rýchlostnom korčuľovaní. Tu sú na výber aj tvrdosti 85A a viac. Je na zvážení každého jazdca či bude pri jazde preferovať dobrú priľnavosť koliesok pri odraze/v zákrutách alebo dá prednosť nižšej priľnavosti, menšiemu tlmeniu nerovností vďaka čomu získa o niečo rýchlejšie kolieska.

 

5. ABEC7 a ABEC9 ložiská sú to najlepšie čo v korčuliach môže byť a všetko čo má ABEC nižší je na nič

Žiaľ toto je mýtus, ktorý svojim zákazníkom veľmi radi vtĺkajú aj neznalí predavači v športových obchodoch do hláv. Pravda je taka, že ABEC je len norma presnosti opracovania guľočok v ložisku. V dnešnej dobe nie je pre akúkoľvek čínsku firmu problém vyrobiť ložiská ABEC7+ bez značky a predovšetkým bez toho aby sa vyznačovali akoukoľvek kvalitou. Najlepší príklad na kvalitné ložiská sú napr. ložiská SKF, ktoré majú len normu ABEC5, ale kvalitou predčia akékoľvek neznačkové ložiská. Kupujte teda vždy len kvalitné značky ložísk a budete si môcť byť istý, že nešliapnete vedľa.  Môj typ je napr BSB, SWISS, Bones, SKF alebo Powerslide.

Verím, že vám tento článok pomohol. Napadá vás nejaký ďalší mýtus? Nie je vám niečo jasné? Alebo sa jednoducho chcete k článku vyjadriť? Spravte tak v diskusii!